Trust me, I am an engineer

Ne csak halat fogjunk, találjuk meg az aranyhalat a tóban

2016. június 26. - Annamária Árvai

about-recruitment-agencies.jpg

Az utóbbi években a Linkedin az IT fejvadászok legfontosabb vadászterületévé vált. A szoftverfejlesztők mára elkényelmesedtek, rég nem kell már önéletrajz küldéssel bajlódniuk, céges oldalakat böngészniük, hiszen hetente keresik meg őket jobbnál jobb ajánlatokkal a munkaerő-közvetítő cégek fiatal, csinos, de gyakran hozzá nem értő toborzói. A minap találtam rá az alábbi beszélgetésre a Linkedin-en, mely jól szemlélteti, mi is a helyzet ma a munkaerőpiacon, az IT szektorban.

Egy fejvadász nyitotta a beszélgetést. Arról panaszkodott, hogy a fejlesztők el vannak kényeztetve, nem elég ha egy 5*-os hotelt ajánl, már saját apartmant kell felajánlania Balin, lányokkal együtt. Jött is a válasz egy senior fejlesztőtől: Nem csak pénzzel és lányokkal lehet felkelteni az érdeklődést, hanem azzal is, ha a fejvadász értelmesen el tudja mondani a pozíciót, az elvárásokat, be tudja mutatni a céget. A példája tetszett: a toborzó a zavarosban halászik, és ha kifogott egy halat, szalad vele a megrendelőjéhez. Megmutatja a halat, ha a megrendelő nemet mond, visszarohan és kifog egy másikat. Ez így megy addig, amíg a megbízója igent nem mond. Ez nyilván távol áll a szakértelemtől. A beszélgetésbe bekapcsolódik a cégvezető is, aki magának toboroz embereket, ő is elmondja a tapasztalatait. Véleménye szerint a megrendelő nem ad elég infót a projektről, és nem csak a fejvadász szaktudásán múlnak a dolgok. Ő fordítva csinálja, meghallgatja a jelöltet, megismeri az igényeit, majd keres neki megfelelő projektet. Ő azt tapasztalja, hogy nem nyitottak eléggé a fejlesztők, hogy meghallgassák a koncepcióját. A fejlesztők rugalmassága és a minőségi fejvadászat együtt kell a sikerhez. Mazsolázok a kommentekben és találok még egy igazságot egy fejvadász részéről. Nem elég megnézni egy Linkedin profilt, megtalálni benne a fejlesztő szót, és elküldeni pozíciókat a programozónak. Ennél azért összetettebb a feladat. Venni kell a fáradtságot, végigolvasni a profilt, és ha az illető IoS fejlesztő pozikra nyitott, ne egy Javascript-es munkával keressük meg. Sajnos a HR-esek többsége nincs tisztában az IT-s munkakörökkel, mondja a kommentelő tanácsadó. Igen, van min változtatni…

Naponta tapasztalom, hogy sok a hal, de kevés közte az "arany". Ahhoz, hogy őket megtaláljuk és ne csak a zavarosban halásszunk, értenünk kell a fejlesztők nyelvét és az ügyfél pontos igényét is.
Bizony nem elég a csinos pofi és a kellemes hang, ha a fejlesztő azt tapasztalja, hogy a fejvadász, HR-es, nem érti, hogy ő miről beszél, azonnal visszavonulót fúj.

A magam részéről azon dolgozom, hogy a kommentben megfogalmazott, általános szoftverfejlesztői vélemény megváltozzon és egy minőségi IT researcher réteget neveljünk ki az álláskeresők és az ügyfelek elégedettségére. Bízom ennek sikerében.

VOG
***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr148844706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása