Trust me, I am an engineer

Mit tegyél az előléptetésért 2017-ben?

2017. február 13. - SzarvasJános

 

2017_elo_blog.jpg

Amikor összeállítod az újévi fogadalmaidat – többet megyek edzeni, egészségesebben fogok étkezni, többet fogok meditálni, stb. –, add hozzá a listához az „előrébb fogok lépni a munkahelyemen” pontot is! A legidőszerűbb alkalom az előlépésre a beszámoló ideje.

Mi több, sok cégnél az éves beszámoló ideje az egyetlen időszak, amikor előkerül az alkalmazott béremelésének vagy előléptetésének kérdése. Ez most élesben megy, és a tét nagy, így jobban teszed, ha a lehető legjobban felkészülsz rá.

A Monster című weboldal megkérdezett néhány karrierszakértőt, hogy kiderítse, melyek a legjobb módszerek az éves beszámoló felturbózására és sikerek elérésére az új évben.

Készíts büszkeséglistát!

Ne várd meg az éves beszámolót megelőző estét, hogy összeírd az elért eredményeidet vagy még rosszabb esetben ne a céges értekezleten próbálj improvizálni!

„A beszámolóra való előkészülés legyen egy egész éves folyamat, amely során folyamatosan követed és szem előtt tartod a készségeid fejlődését és a céljaidat!” – javasolja Larissa Holmes, egy torontói szoftvercég, a WIRL ügyfélfejlesztési alelnöke.

Három szempontból is előnyös, ha listát vezetsz az eredményeidről: Segít rávilágítani azokra a teljesítményeidre, amelyek felett esetleg átsiklott a főnökség; hozzájárul a béremelésed vagy az előléptetésed ügyének támogatásához; valamint segít elérni a céljaidat év közben.

„Bizonyított tény, hogy a célok nyomonkövetése segít abban, hogy tényleg elérjük őket, és általában hozzájárul a személyes fejlődéshez”– állítja Holmes. „Bónusz gyanánt a kezdeményezőkészséged valószínűleg jó benyomást tesz majd a vezetőségre, és figyelembe fogják venni az értékelésükben.”

Számszerűsítsd, amit elértél!

Ha szeretnéd a béremelés kérdését a feletteseid elé tárni, el kell nekik mondanod, év közben hogyan hajtottál hasznot a cég számára, és miképp tetted piacképesebbé a vállalatot. Még abban az esetben is adódnak lehetőségek arra, hogy megmutasd, mennyire voltál hasznára a cégnek, ha olyan munkát végzel, amelynél nem lehet számokkal alátámasztani a sikert.

Angelina Darrisaw, a C-Suite Coach karriertanácsadó cég alapítója és vezérigazgatója azt ajánlja, írjuk le, hogyan járult hozzá a teljesítményünk a cég sikeréhez. Szerinte érdemes az éves beszámoló előtt kézbe venni a büszkeséglistánkat, és felhasználni arra, hogy alátámasszuk vele az erősségeinket, és azt, hogyan haladtuk meg a cég elvárásait, és járultunk hozzá a vállalat további növekedéséhez.

Jessica Holbrook Hernandez, a Great Resumes Fast elnevezésű önéletrajzi tanácsadó vállalat elnöke és vezérigazgatója szintúgy azt javasolja, hogy készítsünk egy listát az év során elvégzett szakmai kurzusainkról, bizonyítványainkról vagy tanúsítványainkról. Ezzel megmutathatjuk, hogy kezdeményező jelleggel fektettünk be a karrierünk növekedésébe és teljesítőképességünkbe, illetve arra is felhívhatjuk a figyelmet, hogy milyen értékesek vagyunk a vállalat számára.

Bizonyítsd be, mennyire túlnőtted a pozíciódat!

Ha szeretnél béremelést vagy előléptetést, nem elég azt megmutatnod, hogy jól végzed a munkádat. Meg kell mutatnod, hogy túlnőtted a jelenlegi beosztásodat, és képes vagy további feladatokat ellátni. Ha már elvállaltál új feladatköröket, és teljesítetted is azokat, itt a tökéletes alkalom megemlíteni ezt!

„Az kaphat béremelést, aki kiérdemelte, így ne a megnövekedett kiadásaiddal vagy a vállalatnál töltött hosszú időre hivatkozz” – tanácsolja Nancy Halpern, a KNH Associates vezetője. „Bizonyítsd be, hogy a várakozásokon felüli értéket sikerült teremtened a cég számára, és még ennél is többre vagy képes!”

Halpern azt ajánlja, készítsünk listát a jelenlegi beosztásunk során elvégzendő feladatainkról, majd járjunk utána a megszerzendő beosztásnak és az ahhoz tartozó fizetésnek. Vigyük magunkkal a kutatásunk eredményét a megbeszélésre, ha elérkezett az idő, hogy béremelést kérjünk!

Mutasd meg, hogy képes vagy elérni a kitűzött célokat!

Legyél proaktív a célok kitűzésében, és mutasd meg a főnöködnek, hogy tényleg hajlandó vagy a kemény munkára, a változtatást és az előrelépést!

„Írj össze egy listát a top három karriercélodról, amit 2017-ben szeretnél elérni, majd tervezd meg, hogy szeretnéd megvalósítani ezeket a célokat” – hangzik Darrisaw tanácsa. Vidd magaddal ezt a listát az értekezletre, és beszélj róla a főnökeiddel!

„Úgy menj oda, hogy legyen egy kész terved a következő évre! Ha a feletessed azt mondja, javulnod kell valamiben, kérdezd meg azt, hogy ’Hogyan mérjük a sikeremet és a fejlődésemet ezen a területen?’ – teszi hozzá. „Tegyél fel olyan kérdéseket, mint például az, hogy ’Honnan fogom tudni, hogy sikerült elérni ezeket a célkitűzéseket?’ Azon dolgozz, hogy megegyezzenek a saját magaddal szembeni elvárásaid és a feletteseid elvárásai a szerepkörödben elérthető sikerről.”

(Forrás)

***

Ha te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állász keresel minőségi munkáltatóknál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen!

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr8812253604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása