Trust me, I am an engineer

10 ötlet termelékenységünk növelésére

2017. január 19. - Annamária Árvai

160310-gobear-800x300px-blog-productivity.jpg

Tekints vissza a munkában töltött hetedre – mennyire voltál termelékeny?

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy az alkalmazottak harmada nem teljesít megfelelően a munkájában, ez pedig veszélyesen magas arány. A teljesítmény könnyen fokozható, ha mindennapi életünkben néhány apró dolgon változtatunk. Az alábbiakban megismerheted a 10 legjobb módszert termelékenységed növelésére!

1) Készíts listákat!

Egyszerűnek tűnhet, azonban ha úgy érzed, eláraszt a munka, vagy nagy projekten dolgozol, nagyon hasznos leírni a feladataidat. Ez nemcsak segít mindenre emlékezni, hanem hozzájárul a reális célok felállításához és a munkamennyiség felosztásához is. Készíts napi és heti tevékenységi listákat – majd pénteken elégedetten nézhetsz vissza az elvégzett dolgok listájára!

2) Tervezd meg napodat az előző este!

Ez egyenesen következik az első pontból – készíts minden este tevékenységi listát a következő napi feladatokról! Ezt nemcsak azért hasznos akkor megcsinálni, mert megfelelő mentális állapotban vagy, hanem azért is, mert gondoskodik arról, hogy ne felejts el semmi olyan részletet, amire másnap talán már nem emlékeznél. Ezzel időt is takarítasz meg, mivel másnap rögtön, anélkül nekiállhatsz dolgozni, hogy újra össze kéne szedned az előző napi gondolataidat.

3) Koncentrálj!

A koncentráció fenntartása magától értetődőnek tűnhet, azonban ez az egyik legfontosabb módja a termelékenység megőrzésének. Ha meg kell csinálni egy feladatot – csináld meg anélkül, hogy közben bármi mást csinálnál! Zárd ki a zavaró tényezőket! Talán megszoktad, hogy ötpercenként megnézed az e-mailjeidet vagy belépsz a Twitterre, azonban tűzd ki célul, hogy befejezed a feladatot, mielőtt bármi máshoz hozzáfognál!

4) Pezsdíts fel a véred!

A testmozgás és a termelékenység között bizonyított összefüggés van, vagyis ha szeretnéd növelni a termelékenységedet, pezsdítsd fel a véred! A rendszeres testmozgás hosszú távon javítja az éberséget és mentális egészséget, növeli az energiaszintet, és pozitívan hat az egészségre is. Akár az edzőterembe mész, akár a parkban sétálsz egyet, igyekezz legalább heti ötször 30 percet mozogni, és a termelékenységi szinted biztosan javulni fog.

5) Korán állj neki dolgozni!

A korai munkakezdés több okból is nagyszerű. Először is könnyebb lesz a munkába járás – megelőzheted a csúcsidőben munkába járókat, így élvezheted az utazást, és nem kell a tömegben szenvedned. Ezenkívül lesz időd zavartalanul összpontosítani és összegyűjteni a gondolataid, még mielőtt megérkeznének a kollégák.

6) Kérd ki mások véleményét!

A jó minőségű munka kulcsfontosságú tényezője az együttműködés. Ötletelés során sokszor az is segíthet az ihlet megtalálásában, ha kikéred valaki véleményét. Ne félj megkérdezni másokat – a gyakornokoktól kezdve a menedzsereken át mindenkinek vannak ötletei, és lehet, hogy pont ezekből találsz rá arra, amit keresel.

7) Állíts fel személyes időkorlátokat!

A személyes időkorlátok felállítása nagyon fontos a termelékenység esetén. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy csak azért halasztunk el feladatokat, mert nincs konkrét határidőnk, vagy unalmasnak tűnnek. Ha felállítasz magadnak egy személyes időkorlátot, gyorsabban fogsz végezni a feladattal, és nem aprózod el az idődet.

8) Hozd ki a legtöbbet a pihenőidőből!

Használd ki jól a pihenőidődet: például feküdj le a fűbe!

A termelékeny dolgozókra jellemző, hogy okosan állítják be a munka/pihenés arányát. Munkába menet ne az e-mailjeidet nézd, hanem olvass egy könyvet vagy hallgass zenét! Amikor hazaérsz, tényleg pihenj, és hagyd ott a munkádat, ahova való: a munkahelyeden! Használd ki a pihenőidődet, és tényleg arra használd ezt az időt, hogy kikapcsolódj! Ha napközben igazán termelékeny vagy, el tudsz úgy jönni a munkahelyedről, hogy ne gondolj a másnap elvégzendő dolgokra.

9) Rakj rendet!

Szakíts időt minden héten a rendrakásra – az asztalodon és az asztalodban is! Semmi sem tereli el jobban a figyelmet, mint egy rendetlen asztal. Csak a szükséges dolgokat hagyd elől, a többit tedd fiókba vagy tárolóba! Ugyanez elmondható a számítógépes rendrakásról is. Gondoskodj arról, hogy a fájljaid rendben legyenek, és tartsd rendben az e-mailjeidet! Nincs is annál rosszabb, mint amikor az ember azért nem válaszol egy fontos e-mailre, mert átláthatatlanul rendetlen a bejövő postafiókja. Áldozz hetente fél órát arra, hogy rendezd/felcímkézd/töröld az e-mailjeidet és fájljaidat!

10) Hagyj időt a reflexióra!

A személyes reflexió fontos része a szakmai életnek. Ha hétről-hétre visszatekintesz, be tudod azonosítani kiemelkedően termelékeny napokat és a kevésbé produktív napokat. Így elvégezheted a napi rutin finomhangolását, ezzel javíthatod a termelékenységed. Amennyiben ezt hetente elvégzed, folyamatosan fejlődni fogsz, és termelékenyebbé válhatsz, ez pedig nagyszerű dolog!


(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen!

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr9012139317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása