Trust me, I am an engineer

Munka és magánélet egyensúlya? Szabj inkább határokat

2016. szeptember 28. - Annamária Árvai

mnka-maganelet.jpg

Gyakran beszélnek úgy a munka és magánélet egyensúlyáról, mintha ez lenne a boldogság kulcsa.  Rengeteg erre vonatkozó tippel is találkozhatunk, viszont ezzel a megközelítéssel két probléma is akad. Egyrészt, maga a kifejezés arra utal, hogy a munka nem az életed része -ugyanakkor valószínűleg az ébren töltött óráid nagy részét ez teszi ki-, másrészt az egyensúly is csak nehezen, és ritkán érhető el. Az egyensúlyozás merev és érzékeny folyamat, miközben az élet rugalmasságot kíván. Ahogy haladsz a boldogság, a siker és elégedettség felé vezető utadon, van egy másik megközelítés, amit érdemes megnézned közelebbről: megtanulhatsz határokat szabni.

Nem baj, ha értékeljük a stabilitást, viszont ha pusztán arra gondolsz, hogy mennyi minden történhet egy adott heteden: meetingek, üzleti utak, orvosi vizsgálatok, családi összejövetelek; elmehet az internet, kiléphet egy kollégád, előléptethetnek egy másikat, csak hogy néhányat említsek. Az élet hajlamos csavartlabdákat dobni -pl. mikor a megrendelő nyomására a főnöknek előrébb kell hoznia a határidőt-, és már úszott is a tervezett 6 órai távozás. Így ahelyett, hogy bokszedzésre mennél, túlórázol és kidőlsz hajnal 2-kor. Az ilyen napokon nehéz mit kezdeni ezzel a munka-magánélet egyensúly dologgal.

Ugyanakkor felállíthatsz határokat is, melyekkel te írhatod a szabályokat, figyelembe véve, hogy mindig történnek váratlan dolgok, és nem lesz mindig úgy, ahogyan tervezted. Rendszeresen újragondolhatod, hogyan is fog kinézni a napod vagy heted, és nem fogsz kiakadni, ha egy egész napod munkából és nulla kikapcsolódásból fog állni.

Háromféle módon válthatjuk ki az egyensúlyt:

1. Naponta állíts határokat a prioritásaid alapján

Az idő, amit hajlandó vagy rászánni egy munkanapra, egy barátod eljegyzési partijára vagy blogolásra, attól függően fog változni, hogy néz ki az adott napod. Ha a barátod 30. születésnapjára meglepetésbulit tervezel, akkor nem fogsz elvállalni egy időérzékeny projektet, és ha épp egy konferenciát próbálsz megszervezni, valószínűleg nem fogod megduplázni az önkéntes munkával töltött óráid számát.

Tanulj meg határokat szabni a prioritásaid és kötelességeid alapján, így szabadon hozhatsz olyan döntéseket, melyek elsősorban számodra működnek, és azt az életstílust támogatják, amit élni szeretnél, nem pedig azt, amit elvileg élned kellene.

2. Határok másokkal szemben

Tudasd az emberekkel, hogy mire készülsz. Közöld a kollégáiddal, hogy miért dobod a munka-magánélet egyensúlyának ötletét, és miért nem mehetsz velük olyan gyakran inni munka után, mint eddig. Elő fognak léptetni? Beszéld meg otthon, hogy pár alkalommal túlórázni fogsz, míg a fejesek döntenek az előléptetésedről.

Ha megosztod ezt az új szokásod a körülötted lévőkkel, lehetőséget adsz nekik, hogy támogassanak céljaid elérésében, ahelyett hogy folyamatosan meghívásokkal csábítsanak, melyek átlépnének a meghúzott határaidon.

3. Bukj el, és ismerd meg határaid

Olykor el kell buknunk, hogy megismerjük határaink, és ezek újra rajzolása is a folyamat része. Ha túlerőlteted magad, vagy alábecsülöd, hogy mennyi időbe fog telni egy feladat, az később segíteni fog a tisztább és precizebb határok meghúzásában.

Mondjuk, hogy egy igen mozgalmas heted van a munkahelyen, viszont fontos számodra, hogy időt tölts a barátaiddal, és elmenj egy nagyot biciklizni. Még ha úgy is érzed, hogy jó tervet csináltál, de végül még sem úgy jön össze, ahogyan akartad (mert pl. feláldozod az alvást, ami egy hosszabb naphoz vezet az irodában, mert nem tudsz koncentrálni, emiatt pedig dobnod kell a  barátokkal való találkozást), akkor se idegeskedj. Most már tudod, hogy legközelebb miként igazíts a határokon. Némi időbe telik pontosan meghatározni, hogy az adott körülmények között, mi szükséges ahhoz, hogy elérd a céljaidat.

Engedd meg magadnak, hogy félredobd az egyensúlyt. Meg fogsz lepődni, hogy mekkora kontrollt és vigaszt nyújthat életedben, ha nem próbálod elérni az elérhetetlen egyensúlyt munka- és magánélet között.

Ha el tudod sajátítani ezt a látásmódot, hosszabb távon jóval boldogabb lehetsz, mint a munka-magánélet egyensúlyával.

(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen!

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr8811750223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása