Trust me, I am an engineer

Miért nem elég az „elmegy” a karrieredben?

2017. február 08. - SzarvasJános

elmegy_blog.jpg

„Hát, elmegy” - ezt a bevett kifejezést használjuk, amikor nem akarjuk bevallani, hogy nem az aktuális munkánk az álmunk. Sok esetben nincs nagy jelentősége ennek a két szónak, mondjuk akkor, ha felakasztasz egy ruhadarabot a vállfára, és az féloldalasan lelóg, vagy ha a palacsintád csomósra, ámde finomra sikerül. De mi van akkor, ha a karrieredről van szó? Az “elmegy” szó egészen más súllyal bír, ha a saját kenyérkereseteddel kapcsolatban használod.

Nemrég jelent meg a Medium honlapján az „Is ’Good Enough’ Really Good Enough for Your Life, Career, and Relationships? (Az „elmegy” megfelelő, ha az életedről, a karrieredről és a kapcsolataidról van szó?) című írás, melynek szerzője, Darius Foroux véleménye szerint „nem, nem elég jó.” És nem azért, mert kockázatod a munkahelyed, hanem azért, mert „ezt nem értük teszed. Magadért csinálod. A saját személyes fejlődésed és az életminőséged érdekében.”

Gondolj csak bele abba a jelentésbe, amit csak úgy összecsaptál! Igen, az talán „elmegy” annyira, hogy a főnököd ne rúgjon ki miatta, de a személyiséged melyik részét kellett hozzá feláldoznod annak érdekében, hogy minél előbb kész lehess vele?  Ez egy lehetőség lehetett volna számodra, hogy megcsillogtasd a kreativitásod, a vezetői készségeid vagy épp a magabiztosságod. Esetleg lehetőség lett volna arra, hogy a főnököd szemében sokat nőjön a szereped, a pozíciód vagy a felelősséged.

Vagy akár, nézzük meg ezt egy másik szemszögből! Gondolj egy olyan állásajánlatra, amit huzakodsz elfogadni, habár lényegében „elmegy.” Valószínűleg hajlandó vagy bármilyen felajánlott állást elfogadni, mert nem minden bokorban terem álláslehetőség, és attól félsz, hogy a barátaid és a családod elítélnének, ha visszautasítanád a lehetőséget.

De mi az, amit te – és csakis te – akarsz? Minden bizonnyal szeretnél egy olyan munkát találni, amelyik boldoggá tesz. Egy olyan munkát, amelyik arra ösztönöz, hogy olyat csinálj, amire büszke vagy. Ha az ajánlat nem tesz boldoggá, nem segít abban, hogy olyan munkát végezz, amire büszke lehetsz, akkor az azt jelenti, hogy az „elmegy” és nem elég jó neked.

Ha megelégedsz azzal, hogy „elmegy”, azzal a saját részedről feladod a helyzetet, nem használod ki a benned rejlő potenciált. Vagyis azt mondod, hogy „inkább itt maradok, mintsem továbblépjek.” Ennek semmi köze sincs ahhoz, amit mások gondolnak, csak ahhoz van köze, te hogyan tekintesz magadra ma, holnap és holnapután.

Foroux az Apple tervezőjének, Jonathan Ive szavait idézte: “Ha valami nem elég jó, hagyd abba.” Majd folytatja a gondolatát: „Ha nem elég jó, állj meg. Gondolj bele abba, hogyan végezhetsz jó munkát. Aztán pedig addig ne is állj meg, amíg nem végeztél kiváló munkát!”

Szóval, mitől lesz nagyszerű a munkád? A következő prezentációdtól? A programozó tanfolyamtól, amit hétvégente végzel? A szenvedélyed követésétől? Ezt csakis te tudod eldönteni.

(Forrás)

***

Ha te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állász keresel minőségi munkáltatóknál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen!

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr7112190210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása