Trust me, I am an engineer

Többéves intenzív elemzés után a Google rájött: a jó csapatmunka kulcsa a kedvesség

2016. október 03. - Annamária Árvai

teamwork.jpg

A Google szerette volna kideríteni a produktívabb csapatépítést titkát, így megbízott egy csapatot ennek kiderítésével. 

A Project Aristotle (Arisztotelész projekt) néven ismert program több évet vett igénybe, és több száz alkalmazottal készült interjút és a vállalat több, mint 100 aktív csapatában dolgozó emberek adatainak elemzését tartalmazza. A Google dolgozói nagy erőbedobással keresték a mágikus formulát – mi egy egetrengetően jó csapat létrehozásához szükséges emberek tökéletes keveréke? –, azonban a dolog nem volt kifejezetten egyszerű. „Totális tévedésben voltunk” – ismerte be a vállalat.

A Google adatközpontú megközelítésének eredményeként sikerült azt kiemelni, amit az üzleti világ vezetői már jó ideje tudnak: a legjobb csapatokban tiszteletben tartják egymás érzéseit, és törődnek azzal, hogy az összes csapattag egyformán járuljon hozzá a beszélgetéshez. Nem annyira fontos, kik a csapat tagjai, sokkal inkább az, hogyan kommunikálnak egymással.

Ugyanezek az eredmények köszönnek vissza Stephen Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című nagy hatású, 1989-es könyvében. A produktív csapatok tagjai megpróbálják megérteni egymást, módot találni az egymáshoz kapcsolódásra, és azután megpróbálják megértetni magukat egymással.

Matt Sakaguchi, a Google középszintű menedzsere, nagy hévvel próbálta átültetni a gyakorlatba a Project Aristotle eredményeit. A The New York Times munkatársának, Charles Duhiggnak elárulta, hogyan nyílt meg a csapatának, amikor arról számolt be nekik, hogy rákot diagnosztizáltak nála. A kollégáira először csend nehezedett, ám később elkezdték vele megosztani saját személyes történeteiket.

Sakaguchi stratégiájának – akárcsak a Google eredményeinek – középpontjában a „pszichológiai biztonság” áll. Ez egy olyan csapatmunka-modell, amelyben a csapattagok egyetértenek abban, hogy nyugodtan vállalhatnak kockázatot és megoszthatják ötleteiket anélkül, hogy a többiek megszégyenítenék őket. A Google szavaival élve: Érezted már azt, hogy anélkül kérdezheted meg, hogy mi a célja valaminek, hogy nem kell attól tartanod, hogy egyedül te lógsz ki a sorból? Vagy inkább pont úgy döntöttél, hogy mindenféle tisztázás nélkül folytatod a munkát, csak azért, hogy ne tűnjön úgy, nem vagy tisztában valamivel?

A Harvard Business School (Harvard Üzleti Iskola) professzora, Amy Edmondson 1999-es tanulmányában írt a „pszichológiai biztonság” elvének felfedezéséről. A tanulmányban arra a következetésre jutott, hogy a pszichológiai biztonság növeli a csapat teljesítményét.A Google ma a sikeres csapatépítés legfontosabb összetevőjének tartja a pszichológiai biztonságot.

Röviden: egyszerűen legyél kedves!

(Forrás)


 ***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen!

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr4111762687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása