Trust me, I am an engineer

Vajon megfigyel a céged? Így védd meg adataidat a munkahelyeden!

2017. február 03. - SzarvasJános

A munkáltatód mindent láthat, amit a munkahelyi eszközökön végzel. Bemutatunk néhány módszert, ami a segítségedre válhat az adataid védelmének érdekében.

A munka szépen lassan magánéletünk részévé válik, a magánélet pedig a munka részévé köszönhetően a technológiának. Sok munkahelyen elvárás, hogy a dolgozók túlórázzanak, és a hagyományos munkaidő lejárta után is válaszoljanak a beérkező e-mailekre. E határvonal elmosódása miatt a személyes adatok védelme és a biztonság kérdése a munkahelyen még összetettebb lett.

A szervezeteknek fokozott erőbedobással kell küzdeniük a kártékony támadások ellen, amelyek nemcsak külső hekkerektől, hanem a vállalaton belülről is érkezhetnek, a támadók pedig visszaélhetnek az információinkkal, vagy ellophatják azokat.

Mivel egyre több információt hozunk létre, osztunk meg, és tárolunk, még fontosabb a belső és külső veszélyek elleni védekezés. Mit tehetünk tehát a személyes adataink védelmének érdekében és saját biztonságunkért a munkahelyünkön?

Válaszd szét a munkahelyi és a személyes eszközeidet!

Okos ötlet elkerülni a vállalti eszközök és rendszerek – pl. a munkahelyi laptop, telefon vagy e-mail fiók – használatát mindennemű személyes dologra. Legtöbb esetben a cégek bizonyos mértékig elfogadják a magánélet megjelenését a munkahelyen, a munkáltatók általában tolerálnak egy bizonyos mértékű személyes jellegű felhasználást, különösen akkor, ha ezt szabadidőnkben végezzük, és nincs hatással a munkánkra, nem számít helytelennek ügyködésünk. Azonban ha személyes adatokat tárolunk egy munkahelyi eszközön, nem feltétlenül egyértelmű, hogy kik birtokolják felettük a jogot. Ha például elveszítenéd az állásodat, az általad használt eszközöket visszavehetik anélkül, hogy adnának időt a személyes adataid megszerzésére.

Derítsd ki, hogy megfigyel-e a céged!

Érdemes azt is fejben tartani, hogy minden, amit egy munkahelyi eszközön csinálunk - például megnyitjuk a személyes e-mail fiókunkat - láthatóvá és archiválhatóvá válik. A munkáltatók azért figyelik az informatikai aktivitást, hogy megakadályozzák a bizalmas információk közzétételét és a bűncselekményeket, illetve hogy figyeljék a hatékonyságot. Folyamatosan fejlődnek a megfigyelést lehetővé tevő technológiák, például azok a szoftverek, amelyek mindenről képernyőfelvételt készítenek, amit az alkalmazott csinál.

A megfigyelésnek meg kell felelnie bizonyos előírásoknak, amelyeket egy eljárási dokumentumban rögzítenek. Célszerű tehát elolvasni az erre vonatkozó eljárásmódot, és ha nem találsz semmit a megfigyeléssel kapcsolatban, kérdezz rá!

Gondold át a jelenlétedet a közösségi médiában!

A közösségi média esetén sokszor elmosódik a határvonal a szakmai és a magánjellegű identitás között. Ez nem feltétlenül rossz, azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyik mit jelent. Gondold meg kétszer is, mielőtt valami olyat mondanál online, ami bajba keverhet téged vagy a munkáltatódat!

Lehet, hogy a Facebook a legjobb hely arra, hogy kiereszd a gőzt miután egy munkatársad felhergelt egy meetingen, különösen akkor, ha „barátok” vagytok a többi kollégával, vagy a főnökkel. Ha úgy állítottad be a Facebook- vagy a Twitter-fiókodat, hogy csak az ismerőseid lássák, amit megosztasz, még akkor se feledd, hogy mindenről, amit online kinyilatkoztatsz, készíthető képernyőfelvétel, és megosztható olyanokkal is, akikkel esetleg nem szeretnéd.

Továbbá, tartsd azt is észben, hogy a kiberbűnözők a közösségi médiát használják fel arra, hogy információt gyűjtsenek a célpontjaikról. Ez azt jelenti, hogy felhasználhatják például a LinkedIn felületeden megosztott információkat arra, hogy megtévesztő, célzott adathalász e-mail írásával rajtad keresztül támadják meg a munkáltatódat.

Erősítsd meg a jelszavaidat!

Kizárólag erős, összetett és egyedi jelszavakat használj, hogy ne lehessen könnyen feltörni őket! Még biztonságosabbak az úgynevezett jelmondatok, amelyek szóközzel elválasztott szavakból állnak. Az egyes fiókokhoz próbáld megadni a kedvenc dalszöveged egy sorát, majd fokozd a bonyolultságát azzal, hogy különleges karakterek, kis- és nagybetűket, illetve számokat keversz bele! Kerüld az egyértelmű jelszavakat!

Ne használd fel többször ugyanazt a jelszót, ugyanis ha egy bűnöző kitalálja a jelszavadat, az összes fiókodhoz könnyedén hozzáférhet. Érdemes megfontolni jelszókezelő, például a LastPass, a Dashlane vagy a Keeper használatát. A jelszókezelők egy titkosított adatbázisba tárolják el a felhasznált weboldalaid bejelentkezési adatait, így elég csak egy mesterjelszót megjegyezned. Néhányan kockázatosnak tartják ezt, mivel elég, ha egyszer hibázunk – ha valaki megfejti a mesterjelszót, megszerezheti az összes jelszavunkat. Azonban ha a mesterjelszavunk elég erős és összetett, a jelszókezelők még ennek fényében is nagyobb biztonságot nyújtanak, mintha egyszerű jelszavakat használnánk a különböző fiókokon. Nem létezik 100%-os online biztonság, ahogy a való életben sem mehetünk soha biztosra - a biztonság azt jelenti, hogy megteszünk mindent annak érdekében, hogy csökkentsük a kockázatokat.

Ha sikerült elég összetett és egyedi jelszót létrehozni, ne foglalkozz annak megváltoztatásával, kivéve akkor, ha úgy sejted, vagy tudomásod van róla, hogy feltörték a felhasználói fiókodat. Ha a munkáltatód ragaszkodik a jelszavak rendszeres megváltoztatásához, érdemes lehet utánajárnod, hogy miért nem követik a legújabb egyesült királyságbeli kormányzati irányelveket, amelyek szerint a rendszeres jelszóváltoztatás túl nagy terhet ró a felhasználóra, és ez gyengébb jelszavakat eredményezhet.

Duplázd meg a biztonságot!

Állíts be kétfaktoros azonosítást (2FA), amely dupla védelmi rétegként funkcionál a felhasználói fiókjaid számára, így a biztonságod nem csupán a jelszavaktól függ! A 2FA beállításáról egyszerű, lépésről-lépésre ismertető útmutatót találsz a www.turnon2fa.com weboldalon.

Kellő körültekintéssel kezeld a hivatkozásokat és a csatolmányokat! Ha egy e-mail vagy üzenet valódiságával kapcsolatban kételyeid merülnek fel. Használj más módszert, hogy kapcsolatba lépj a feladóval, például hívd fel egy olyan számról, amiről tudod, hogy biztonságos!

A biztonság kérdéskörében nem léteznek teljesen evidens megoldások, de ha csak egy kis időt és erőfeszítést áldozol erre, valamint követed a fent megfogalmazott lépéseket, sok stressztől – és anyagi veszteségtől – kímélheted meg magadat.

(Forrás)

***

Ha te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állász keresel minőségi munkáltatóknál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen!

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr8612180326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása