Trust me, I am an engineer

Útlevél helyett arcfelismerő technológia

Jön a Seamless Traveler

2017. február 17. - SzarvasJános

blog_utlevel_fejlec.jpg

Meglepő, hogy a szállítmányozás, a biztonság és az utazás területén létrejött összes technológiai vívmány ellenére a határellenőrzés során a világ még mindig egy darab papírt vesz alapul.

Ausztrália azonban szeretné teljesen újragondolni a hagyományos nemzetközi utazási folyamatot a „Seamless Traveler” rendszerrel. Ahelyett, hogy sorban állnánk a bevándorlási tiszteknél, hogy lepecsételtessük az útlevelünket, az ausztrál kormány fejlett, automatikus biometrikus arc-, írisz- és ujjlenyomat-felismerési rendszert alkalmazna az utasok 90%-ának körében.

A megoldás része a bevándorlási vezetők hosszú távú tervének, akik szeretnék leegyszerűsíteni a beérkezési folyamatot, hogy a nemzetközi utazók „pont olyan egyszerűen sétálhassanak ki az épületből, mint egy belföldi repülőtér esetén."

Még nem közölték, milyen új technológiákkal fogják leváltani a jelenlegi rendszert. E tervvel azonban az ausztrál kormány aktívan részt vesz olyan vállalatok keresésében, amelyek a megoldás megvalósításához képesek megfelelő újítások bemutatására és technológiák biztosítására.

A nemzetközi utazás jövője

John Coyne, Ausztrália határvédelmi szervezetének vezetője azt állítja, az új rendszer használatával nem kellene külön kapuknál felvételt készíteni az utasokról és elemezni a biometrikus adataikat, ehelyett az utazóknak elég lenne egy folyosón végighaladniuk.

A rendszer előtt fényes jövő áll, amennyiben persze az utasok is beleegyeznek a biometrikus adataik tárolásába. Megszűnnének a nemzetközi légi utazással kapcsolatos kellemetlenségek, másrészről pedig a rendszer nagy segítség lenne a határvédelmi tisztek számára, akik így a nagy kockázatot jelentő utasokra több időt szentelhetnének.

A technológia azonban felvet személyiségjogi és biztonsági kérdéseket is. Ha az utasok összes adatát egy kormányzati online adatraktárban tárolják, azzal lehetőséghez jutnának a hekkerek. Képzeljük csak el, mi történne, hogy ha a személyazonosságunkat, az ujjlenyomatunkat és az íriszképünk rossz kezekbe kerülne! Az arcfelismerő technológia a rendszer esetleges megbízhatatlansága, vagy a faji alapú nyilvántartásba vétel miatt is felvethet problémákat.

Az ausztrál kormány remélhetőleg képes lesz leküzdeni ezeket az akadályokat júliusra, amikor is elindítanak egy próbaüzemet a canberrai reptéren. Ezt követően vetik be a rendszert Sydney vagy Melbourne nagyobb repülőterein.

A kormány 2019 márciusára tervezi a rendszer teljeskörű élesítését.

(Forrás)

***

Ha te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állász keresel minőségi munkáltatóknál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen!

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr9412268710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása