Trust me, I am an engineer

Kicsi a lakásod? Használj okos bútort!

2016. augusztus 16. - Annamária Árvai

ori-2-bedroom-bed-in.jpg

Ahogy egyre több ember költözik városba, az életterek kétségkívül egyre kisebbek lesznek. Sokan úgy tartják, hogy városainkban növekedni fog a mikrolakások száma. A kis lakásokból legtöbbet kihozó elrendezések létfontosságúak lesznek, de a multifunkcionális terekkel és azok átalakítható bútorzatával kapcsolatos egyik legnagyobb panasz az, hogy kézzel kell őket állítani, például kihajtani az ágyat vagy kihúzni a kanapét.

Természetesen mindez sokkal egyszerűbb lenne, ha automatizált és okostelefonos applikációval irányítható lenne, pontosan mint a Fuseproject nevű amerikai dizájnstúdió és MIT Media Lab nevű szervezetének közreműködésében készült programozható robotikus rendszer esetén. Az Ori névre hallgató rendszer elnevezése utalás az origami hajtogatásra. A rendszer révén a kis terek funkcionálisabbá tehetők. Tekintse meg az automatikus-mágikus átalakulást:

A Dezeen szerint a Fuseproject állt elő a terv ötletével, és az MIT kutatói fejlesztették ki az érdemi munkát végző szerkezeteket, illetve a rendszer alapjául szolgáló elektronikát és szoftvert, amely lehetővé teszi az Ori rendszerének Internet of Things (IoT)-csatlakozását.

A rendszer térelválasztóként és több elemből álló egységet 28 m2 alatti életterekhez ajánlják: tartalmaz szekrényt, tárolóhelyeket, behúzható asztalt és egy ágyat, amely reggelente gombnyomásra erőfeszítés nélkül becsúszik az Ori alá.

Az egység irányítófelületének vagy az okostelefonos alkalmazásnak használatával az egész egység áthelyezhető a lakás egyik végéből a másikba, így napközbenre a hálószoba nappalivá vagy dolgozószobává alakítható, és estére visszaalakítható eredeti helyzetébe. Mindez előre elvégezhető az okostelefonos applikációval, mielőtt még hazaérne a lakó.

A Fuseproject létrehozója, Yves Béhar szerint más szempontok is a legkisebb részletekig személyre szabhatóak: Az Ori maximalizálja a tér funkcionalitását; a robotikus technológia révén olyan gyönyörű és átalakítható élet- és dolgozó teret hoz létre, amely a világon egyedülálló.

Minden egyes szoba előre beállítható egy adott térre, beleértve a preferált beépített világítást, így az irányítópanelen történő gombnyomás vagy a megfelelő applikáció segítségével átalakítható a szoba.

Az Ori rendszerét az különbözteti meg a hasonló rendszerektől, hogy moduláris elemekből építkezik, amelyek a projekt méretétől függően arányosan növelhetők. A csapat már számos érdekes, alternatív ötlettel előállt különböző helyzetekre, az árazással kapcsolatban azonban még nincs információ.

Béhar nagy jövőt jósol az Ori számára: A kényelmen és az életminőségen javító, változatos lakásokon túl az Ori anyagi értéket teremt a bérlőknek és a tulajdonosoknak is. Például egyhálószobás lakássá alakítható vele egy garzonlakás. Az Ori rendszer azért is előnyös a fejlesztőknek, mert megnöveli az otthon értékét.

Nagyszerű koncepció, amellyel mentesülhetünk a bútorok kézzel történő átalakításának nyűgje alól, feltéve – természetesen –, hogy nem megy tönkre vagy nem hekkelik meg. Kétség nem fér hozzá, hogy egy átalakítható, automatikus rendszer, mint ez, sokkal funkcionálisabbá és élvezhetőbbé tenné az életet a kicsi, városi lakásokban. További információ elérhető a Fuseproject, az MIT Media Lab és az Ori Systems honlapján.

(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr5210414374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicknick 2016.08.16. 09:48:20

Mondjuk egy példa :
Lakás ára 10Millió HUF
Berendezés ára 20Millió HUF
30Milláéert veszek egy rendes lakást...berendezve...

TheRminator 2016.08.16. 12:34:30

@Kicknick: Pl New Yorkban a lakás ára kb 100 millió. Ezt nem a magyar panelprolinak tervezték
süti beállítások módosítása