Trust me, I am an engineer

A szerény öndicséret művészete

2017. március 14. - SzarvasJános

ondicseret_blog.jpg

Egy rendes állásinterjú lényege, hogy jól el tudd magad adni a munkáltatónak. A toborzók persze átfutják az önéletrajzodat, hogy képbe kerüljenek azzal kapcsolatban, papíron milyen vagy. Ha azonban szemtől szemben kell számot adnod magadról, csakis rajtad múlik, hogy lesz-e megállapodás vagy sem.

Természetesen egy állásinterjú fontos része, hogy kiemeld az eredményeidet, de abban a bizonyos székben ülve gyakran bátortalannak érezheti magát az ember, attól tartva, hogy túlságosan nagyképűnek tűnik, amikor szóba kerülnek a tanulmányi és a karrierben elért sikerek. Neked azonban nem kell emiatt feszengened, hiszen ezért vagy ott!

Ez a problémakör leginkább a frissdiplomások és a kezdő álláskeresők számára jelent nehézséget. „Akiknek még nincs meg a kellő tapasztalata az állásinterjúkon, az nem tudja, hogyan kell jól tálalni az erősségeket a toborzó felé” – mondja Peggy Klaus, a téma egyik szakírója. „Azonban egy állásinterjún az összes megszólalásunkkal magunkat próbáljuk eladni” – véli Klaus.

A gondot az jelentheti, hogy az elért sikerek felsorolása közben egoistának vagy teljesen önfényezőnek érezhetjük magunkat, de vannak szerencsére megoldások arra, hogy mindezt elkerüljük. Az alábbi ötletek segítségével Te is úgy fogod tudni prezentálni eredményeidet, hogy közben ne az látszódjon, hogy csupán túl jó fényben próbálod meg feltüntetni magadat.

Használd büszkeséglistaként az önéletrajzodat!

Kezdj azzal, hogy alaposan átnézed az önéletrajzodat! Ha a CV-d nem tartalmaz „Sikerek” vagy „Kitüntetések” részt, mindenképpen írj bele egyet, és használd ezt kiindulópontként! Muszáj azonban felhvínunk a figyelmet arra, hogy ez a dokumentum csak egy darab papír, ami nem fogja elmesélni a történetedet.

Az állásinterjú lehetőséget nyújt arra, hogy részletezve számolj be az eredményeiedről. „Ki kell emelned ezt az információt az önéletrajzodból, és érdekessé kell tenned” – tanácsolja Klaus. Például meséld el a történetét annak, hogyan lettél egy bizonyos társaság tagja! Vagy mesélj arról, milyen volt egy projektben részt venni, és mi mindent tettél meg ennek a sikerességéért.

Hagyd, hogy a számok büszkélkedjenek helyetted!

„A munkaerő-toborzók ragaszkodnak a számokhoz” - tudjuk meg Rob Sullivantől, a téma jeles szakértőjétől. Mindez azt jelenti, hogy eredményeink ismertetésekor érdemes számokkal alátámasztani az elmondottakat. Így az eredmények önmagukért beszélnek majd, és még csak nem is lesz hencegés jellegű ennek prezentálása.

Ha mondjuk írtál egy olyan kódot, amellyel felére csökkent a felhasznált időmennyiség, vagy a gyakorlatod során sikerült 50%-kal meghaladni a célkitűzéseket, mondd el ezeket! „A számadatok meggyőzőek” – állítja Sullivan.

Igazítsd az üzenetedet a munka leírásához!

Az álláshirdetéseknek nem csak figyelemfelhívó szerepük van, hanem egyúttal betekintést nyújtanak abba is, hogy a munkáltató milyen készségeket vár el a jelentkezőktől. Ezért érdemes a munka feladatköréhez tartozó eredményeket kiemelni. Ha így teszel, az nem fog önfényezésnek tűnni, ugyanis egyszerűn csak tényeket közölsz: tapasztalt vagy azon a területen, ahol munkaerőhiány van.

Tehát ha programozót keresnek egy céghez, használd fel az interjút arra, hogy elmondd, miképp készítettél el egy olyan programot, melynek felületét kezelni nemcsak kényelmes, de gyors is. Ezzel nem hencegsz, csak büszkén vállalod, hogy rendelkezel megfelelő tapasztalattal. Márpedig az interjúk pont erre valóak.

Kérj ajánlásokat a teljesítményedről!

Sokszor a legjobb megközelítés az, ha hagyod, hogy mások énekeljék meg a dicsőségedet, de Te lépj még eggyel tovább: kérd meg a korábbi gyakorlatvezetődet, hogy írjon rólad referenciát! Elvégre a munkáltatók bizonyos pozíciók esetében fel sem veszik a kapcsolatot a referencia hiányában.

Kérd meg az adott személyt, hogy írjon egy rövid ajánlást, amely kiemeli az előnyös képességeidet, a munkamorálodat és a tehetségedet. A referenciát előbb csatolhatod az önéletrajzodhoz vagy motivációs leveledhez, majd meg is oszthatod ezt az információt a munkaerő-toborzóval az interjú során! Ha így teszel, megszabadulsz a nyomástól, hogy neked kelljen ismertetned erősségeidet.

Adj teret a testbeszédnek!

Az eredményeid bemutatása során legyél lelkes és szenvedélyes! „Tegyenek izgatottá az eredményeid, ne mismásold el őket” – javasolja Klaus. A lázas igyekezet egyik jó kifejezőeszköze a testbeszéd, hiszen a nonverbális eszközökkel is megfelelő benyomást kell keltened.

Vigyázzunk azonban, hiszen „nem érdemes túl lazának sem lenni” – figyelmeztet Jeffrey Kudisch, a marylandi egyetem karrier-tanácsadó irodájának vezetője. Ülés közben húzd ki magad, és ne fond össze a kezeidet! Ajánlott fenntartani a szemkontaktust a kérdezővel, és kissé előrehajolni, amikor ő beszél. Ne pihentesd végig az öledben a kezedet: gesztikulálj velük a fő pontok kihangsúlyozására és megerősítésére! Egy alapvető, de bevált taktika: Gyakorlásként beszélj a tükör előtt, és videózd le magadat!

Kerüld az álszerénykedést!

A Harvard Business School 2015-ös tanulmánya szerint, ha álszerénykedéssel akarjuk magunkat promózni, az általában rosszul veszi ki magát a munkáltatónál. Sajnos sok álláskereső próbálkozik ezzel a technikával, amikor a munkaerő-toborzó megkérdi, hogy mi a legnagyobb gyengeségük, melyre például azt válaszolhatjuk, hogy „néha túl perfekcionista vagyok.”

„A munkáltatók valódi válaszokat várnak, amelyek felfedik a gyenge pontokat” – mondja Kudisch.

Törekedj tehát arra, hogy a válaszod minimalizálja a gyengeségedet, és térj ki arra, hogy dolgozol azon, hogy fejlődj ezen a területen! Például: „az időbeosztási készségem nem olyan jó, mint szeretném, ezért ezen megpróbálok még javítani.”

(Forrás)

***

Ha te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állász keresel minőségi munkáltatóknál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen!

Gyere, nézz szét aktuális állásajánlataink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr3412334591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása