Trust me, I am an engineer

Az Apple le tudná tiltani az iPhone-ok kameráját a mozikban és koncerteken

2016. augusztus 02. - Annamária Árvai

apples.jpg

Az Apple megkapta a szabadalmat egy olyan módszerre, amelynek segítségével a felhasználó akarata ellenére letiltható az iPhone-okkal történő fotózás.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala megadott az Apple-nek egy olyan szabadalmat, amely meggátolhatja, hogy az iPhone-okkal fényképezzenek vagy videózzanak. Az elképzelés az, hogy ha olyan helyen vagyunk, ahol nem szabad fotózni vagy videózni – koncerten, moziban vagy akár bizalmas helyszínen –, akkor letiltódna az iPhone-nal történő felvételkészítés.

A szabadalmi leírás szerint a technológia lényege, hogy egy infravörös fényt kibocsátó eszközt tesznek az olyan helyekre, ahol tilos a fényképezés. Az eszköz azután a kamera tiltására utasító kódot tartalmazó infravörös jelet generál. Az iPhone veszi ezt a jelet, dekódolja az adatokat, és ezáltal letiltja a kamerát.

A szabadalomban ez olvasható:

„Egy adókészülék rakható olyan helyszínekre, ahol a fényképek és videófelvételek készítése tilos (pl. koncerten vagy bizalmas helyszínen). Az adókészülékek kibocsátanak olyan kódolt adatokat tartalmazó infravörös jeleket, amelyek ideiglenesen letiltják a felvételi funkciókat.”

Így folytatódik:

„[Az eszköz] nem tud képeket megjeleníteni vagy tárolni, amennyiben a felvétel tiltására irányuló parancsot kapott. Ha a felhasználó kiválasztja a felvételi funkciót, amíg e lehetőség ideiglenes le van tiltva, a felvételt letiltásáról tájékoztató üzenetet tartalmazó fekete kijelző jelenik meg.

Ez talán egy kicsit rémisztően hangzik, azonban vannak előnyei is. Az Apple elmondása szerint az infravörös jel információszolgáltatásra is alkalmas. Például, ha a múzeumban egy bizonyos tárgy közelében vagyunk, ismeretterjesztő jellegű információt kaphatunk a telefonunkra a tárgyról – például egy ritka vázáról.

Ne feledjük, hogy ez csak egy szabadalom! Vagyis a bemutatott technológiát az Apple semmiképpen sem köteles valóban alkalmazni is. Minden esély megvan rá, hogy sohasem fogjuk látni az Apple kamerablokkoló technológiáját, tehát még ne essünk pánikba az iPhone 7 kamerablokkolása miatt!

(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr118929560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2016.08.02. 09:41:30

Ez elég nagy kiszúrásnak hangzik.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.08.02. 10:18:36

egyrészt ezzel csak vevőket veszítenének. Másrészt mi van, ha tényleg akad hirtelen kameráznivaló egy ilyen helyen? Mást ne mondjak, verekedés, lánykérés, részeg haver földön fetrengése...

Macropus Rufus 2016.08.02. 10:29:26

hát akkor max. annyi lesz, hogy a koncertekre nem szifonnal megy az ember. Aztán ennyi.
Esetleg még arra is rájönnek a fanok, hogy kicsit 1xübb a filmeket leszedni a nem almás vasról és ki tudja, lehet nem is nagyon akarnak majd ezután almás vassal szarozni, hiszen ez utóbbit bárhol le lehet tiltani. Nem csak koncerteken, de akár egy bárban is. Meg hát azért az almás emberek sem vernék a seggüket a földhöz, hogy egy cég gy.k. ilyen szinten beleavatkozik az életükbe.
Holnap lesz egy infra jel, ami a telefont kapcsolja le. Pl. ne telefonálj bankból. Aztán lesz egy másik ami mind a telefont mind a kamerát kilövi. Vagy olyan ami bekapcsol valamit amit nem is akarok. stb... Szóval innentől a lehetőségek szinte korlátlanok lesznek.

Sanda gyanu 2016.08.02. 11:17:10

A vége az lesz, hogy bizonyos helyeken az okostelefonnal semmit sem lehet majd csinálni, míg én vígan nyomkodom a C3-as Nokiámat.

ROTFL Manó 2016.08.02. 11:22:50

Na és technikailag hogy oldják meg azt, ha valaki folyamatosan filmez valamit, tehát a felvétel folyamatban és közben bemegy egy olyan helységbe, ahol titlás van?

Esetleg társulok egy műanyagfröccsöntő kisiparossal és elkezdek gyártani olyan napellenzőt ájfonhoz, mint amit a profi fotósok tesznek az objektív végére. Hátha az majd kitakarja az vezérlőjelet hordozó infrafényt. Esetleg infraszűrővel.

Macropus Rufus 2016.08.02. 11:53:09

@ROTFL Manó: sztem elé lenne egy infraszűrő. A jel egy infrasugárra van ültetve. Szóval lehet nem is kell olyan komoly tervezés hozzá. + kő gazdag lennél pár hónap alatt ;) :)
süti beállítások módosítása