Trust me, I am an engineer

10 ingyenes eszköz API-k tervezéséhez, fejlesztéséhez és teszteléshez

2016. május 25. - Annamária Árvai

apppi.jpg

Ezekkel a teljes körű és ingyenes szolgáltatásokkal, valamint néhány nélkülözhetetlen segédprogrammal, seperc alatt hozhatunk létre működő API-kat.

10 hasznos és ingyenes eszköz API fejlesztéshez

A "RESTful" (https://hu.wikipedia.org/wiki/REST) API-k megugrott számával összhangban, megnőtt a készítésükhöz, tesztelésükhöz és kezelésükhöz haszálható eszközök száma is. Akár kezdő vagy az API-k világában, akár a necces határidőkkel küzdő profi, szolgáltatások egész tárháza lehet segítségedre az API-d életre keltésében, és többségük egy forintodba sem kerül.

A következőkben bemutatunk néhány, az API fejlesztést támogató ingyenes szolgáltatást (terheléstesztelőt, API tervezőket, mérésadatgyűjtőket, és még sok mást). Lesz néhány gyors, egyszerű az alkalmazások fejlesztését támogató program. És lesznek teljes értékű, professzionális szolgáltatások, melyekhez elérhetőek ingyenes próba verziók, amikről szükség esetén (fizetős) teljes csomagra válthatsz.

Amazon AWS Free Tier és az Amazon API Gateway

Az AWS (Amazon Web Services) Free Tier-je majdnem mindent elérhetővé tesz a fejlesztők számára abból, amit az AWS kínál. Ugyan használatára vonatkozóan vannak bizonyos korlátok, de arra jó, hogy kapj egy kis ízelítőt abból, hogyan is működik a rendszer, már ebben is sok minden megvalósítható.

Az Amazon API Gateway, egy API-hoz kapcsolódó szolgáltatás, mely bizonyos kvótán belül ingyenesen használható. A teljes, fizetős verziójával front-end API-kat készíthetünk EC2-n, AWS Lambdán futó alkalmazásokhoz, vagy "bármilyen webalkalmazáshoz". Olyan meta-eszközök is a csomag részei, mint a forgalommenedzsment, API verziókezelés és a monitorozás.

Az ingyenes verzió havi egymillió API kérést engedélyez, ami elég arra, hogy eldönthesd, megfelel-e az Amazon az API-jaid számára.

IBM Bluemix API Management

Az AWS-hez hasonlóan, az IBM a Bluemix is kínál ingyenes csomagot, mely a szolgáltatás megismeréséhez elegendő, ugyanakkor teljes értékű alkalmazások fejlesztéséhez már kevés, de elérhetőek benne a következő API menedzsment eszközök is: az API Connect-el API-kat készíthetünk, és már meglévő, működő kódhoz kapcsolhatjuk őket, az API Management az API-kkal kapcsolatos irányelvek érvényesítésére, az átláthatóság elősegítésére és összetett API-k tervezésére való, és a Connect & Compose (jelenleg bétaverziós) pedig a felhőszolgáltatások vállalati rendszerek nyilvántartásával együtt történő integrálására használható.

Mindegyiknek van ingyenes része, amely havi néhány ezer API hívást tartalmaz, ami több mint elég arra, hogy betekintést nyerjünk a működésükbe.

Runscope

A Runscope web alapú eszközöket kínál az API-jaid tesztelésére. Segítségével megbizonyosodhatsz arról, hogy helyesen futnak és érvényes adatokat adnak vissza, hibamentesen működnek. A Swagger(link: http://www.infoworld.com/article/2902750/application-development/manage-apis-with-swagger.html) 2.0 API-ban definiált szabványnak megfelelő tesztelési terveket lehet importálni, melyet sok más gyakori formátum mellett a Runscope is használ a saját termékei tesztelésére. Az ingyenes csomag csak tesztelő, a rendelkezésre állást monitorozó és forgalmat naplózó/hibakereső funkciókat tartalmaz, viszont privát API-kat és forgalmi riasztásokat nem és havonta maximum 25.000 lekérést engedélyez.

A Runscope működteti a Hurl.it is, ami egy egyszerű webes felület egyszeri GET vagy POST kérések küldésére, valamint a kliens által küldött HTTP kérések gyűjtésére alkalmas Requestb.in-t is.

Restlet Studio

"Web IDE for API design." Így hirdetik a Restlet Studio-t, ami vizuális eszközökkel írja le az API-kat. Nem csak metódusok és lekérdezési paraméterek beállítására alkalmas, hanem API-k Java vagy Node.js skeleton-kód automatikus generálását, és kliens SDK-k létrehozását is. Támogatja a Swagger-t és a RAML-t is, sőt mi több, mialatt az API-n dolgozol, még váltogathatsz is közöttük.
Az ingyenes csomagban csak egy API-n dolgozhatsz, de a teszteléshez korlátlan számú hívást használhatsz, míg kész termék esetén 1000-et. Igen, éles üzemre állásnál is használhatod az ingyenes csomagot, bár olyan bővítmények nélkül, mint például a CI/CD (continuous integration/continuous deployment) vagy az egyedi domain nevek támogatása.



APImetrics

Az APImetrics-el API-kat lehet monitorozni és a szolgáltatásokon módosítani. Tartalmaz egy mind a REST és a SOAP API-kat támogató vizuális API tervezőt, egy workflow rendszert, amely segítségével több API hívás aktiválódhat meghatározott sorrendben, valamint egy dashboard-ot mindarról, aminek jól kell működnie, vagy épp elromolhat. Az ingyenes csomag hátrányai, hogy csak manuális hívásokat engedélyez, korlátozott hozzáférést biztosít az APImetrics szolgáltatásai által közölt adatokhoz, és kizárólag a cég nyugati parti (U.S.) szerverein futhat.

JsonStub

A JsonStub egy webes interfész, amellyel gyorsan készíthetsz minta API végpontokat, amelyek statikus szöveget adnak vissza(pl. egy JSON üzenetet), így tesztelhetsz egy front-endet, ami adatokat kérne le. Nem valami bonyolult, de nem is akar az lenni, és szükség esetén hasznos lehet. Ahogy a JsonStub nyitólapja írja: “Színlelj egy backendet, amíg fejleszted a frontendet.”

Mockable.io

A Mockable egy másik piszok egyszerű eszköz REST és SOAP végpontok modellezésére. A szolgáltatás alapcsomagja korlátlan ideig ingyenes, ugyanakkor minden 3 hónapon keresztül nem használt útvonalat törölnek, és a logokat is csak 24 órán keresztül tárolják, maximum 5MB-os méretig, valamint 3 fős csapatonként maximum 10 modell lehet készíteni. És a legjobb, hogy a kipróbálásához még csak regisztrálnod sem kell, mert amint belépsz az admin felületre ideiglenes fiók készül számodra.

Httpbin.org

A Httpbin.org egy újabb Runscope projekt, de önmagában is elég érdekes ahhoz, hogy külön megvizsgáljuk. API végpont válaszok sorát biztosítja, melyek kéréseket küldő frontendek tesztelésénél, vagy hibakeresésnél hasznosak. Webes interfészek használata helyett, URL paraméterekkel tudod konfigurálni. Például, a /links/:n végpont megengedi, hogy lekérj egy weboldalt n számú HTML linkkel (például ha egy Web scrapert akarsz tesztelni). Az egész projekt egy MIT-licenszelt Python csomagként is elérhető.

Loader.io

Kevés kínosabb dolog van, mint amikor az épp nyilvánossá váló API összeomlik az élesítés percében, mert nem tesztelted, mennyire bírja a nagy terhelést. Állítsd be a cél host végpontját a Loader.io webes felületén vagy API-ján, és az eredményeket valós időben láthatod a böngésződben. Az ingyenes verzió 10.000 szimulált klienssel, egyetlen cél hosttal, alkalmanként egy percig való tesztelést engedélyez.

BlazeMeter

A Loader.io-hoz hasonlóan, a BlazeMeter is egy API terheléstesztelő. Valós idejű jelentés funkciókat, valamint egyéb finomságokat, pl. földrajzilag elosztott terheléstesztelést (több kontinens szervereiről generálhatsz forgalmat), és az Apache JMeter tesztjeinek támogatását kínálja. Ha regisztrálsz, a 14 napos próbaidőszakban használhatod a Pro verziót (normál esetben 649 dollár havonta), de utána a korlátozott ingyenes verziót kapod meg. Ebben tesztenként 50 felhasználót és legfeljebb 10 tesztet hazsnálhatsz, melyek maximum időtartama 20 perc, és az adatok csak egy hétig tárolhatók. Vagy akár használhatod a BlazeMeter Selenium Webdriver tesztcsomagját is, de egyidejűleg csak 5 (szimulált) felhasználóra.

(Forrás)

***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.


Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr548746650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása