Trust me, I am an engineer

Milyen hatással lesz az IoT (Dolgok Internete) a munkaerőpiacra?

2016. július 12. - Annamária Árvai

Az IoT hatására fontossá válnak az olyan szakterületek, mint az áramkörtervezés, vagy a biztonságtechnika, ugyanakkor az IoT-nek más, nem ennyire kézzel fogható hatása is lesz a tech-dolgozók iránti keresletre.

internet-of-things-1-fotolia.jpg

Az Dolgok Internetének (Internet of Things, IoT) köszönhetően 2020-ig várhatóan többmilliónyi online eszköz és negyedmillió egyedi IoT alkalmazás lesz a világon. Ez bőven teremt majd lehetőségeket a képzett programozók és technológusok számára, de az IoT más, árnyaltabb módon is befolyásolni fogja a munkaerőpiacot.

„A tech vállalatok világszerte alakítanak ki IoT stratégiákat, viszont a házon belül kialakult folyamatok és megfelelő szakemberek hiányában folyamatosan küzdenek ezek megvalósításával.”- mondja, az Upwork szabadúszó-közvetítő oldal értékesítési vezetője, Ryan Johnson. Ő és csapata az Upwork adatbázisában való kutatás segítségével határozta meg azokat a fontosabb technológiai készségeket, kompetenciákat, melyekre egy sikeres IoT stratégiát vezető cégnek szüksége lehet.

Szakterületek

Johnson szerint az áramkörtervezéshez, az AutoCAD- és a mikrokontroller programozáshoz kapcsolódó szakterületek segítenek a cégeknek az áramkörök tervezését az új tényezőkhöz és rendszerkövetelményekhez igazítani. Leegyszerűsítve, tervezz új eszközt, majd töltsd fel adatokkal és megfelelő programokkal a microkontrollereket!

Scott Noteboom, a LitBit (gépi tanulással foglalkozó cég) vezérigazgatója szerint emellett keresettek még a gépi tanuláshoz, az algoritmusfejlesztéshez és az adatelemzéshez értő tehetségek is. Segítségükkel az adatkapcsolattal rendelkező eszközök fejlesztésekor az adatok begyűjtésével, elemzésével és felhasználásával a cégek új utakat nyithatnak. Továbbá hangsúlyossá válik a hálózatban lévő online eszközök fejlesztőikkel, illetve egymással való kommunikációja is.

Készülékek közötti kommunikáció

Az egyik megoldás, amit a LitBit-nél fontolgatnak a crowdsourcing, de ebben az esetben a 'crowd' (tömeg) nem emberekből, hanem az összekötött eszközökből áll. Hogyan oszthatnak meg egymással a berendezések meghibásodással kapcsolatos adatokat? Vegyünk például el egy légkondicionáló eszközben lévő szenzort, amely a hűtőfolyadék szintjét, áramfogyasztást, hőmérsékletét és más fontos adatokat mér. Nem csak megtanulhatja, hogy ha a hűtőfolyadék szintje túl alacsony, akkor az eszköz másként rezeg és több hőt bocsájt ki, de most már meg is oszthatja ezt az információt a többi eszközzel.

"A gépek kezelői újfajta riasztásokat állíthatnak be, így értesülhetnek majd arról, mikor kell ellenőrizni a hűtőfolyadék szintjét. A körülményekből még az előtt felismerhetik a bajt, mielőtt a kompresszor leégne, és az eszköz meghibásodna. Ez nagyon klassz.” mondja Noteboom.

„Az IoT világában az adatok, valamint az eszközök fizikai sebezhetősége miatt egyre növekvő szerepet kap a biztonság is. Az IoT eszközök növekvő arányú, egyre komplexebb összekapcsolhatósága, a köztük lévő kommunikáció és a végpontok növekvő száma már önmagában is egyre bonyolultabbá teszi a dolgokat. A biztonsági infrastruktúra területén növekvő igényt látunk hálózatbiztonsági fejlesztőkre és sebezhetőség-elemzési tapasztalattal rendelkező szakemberekre, hogy segítsenek feltárni a beágyazott rendszerekre (pl. lokális kontrollerek/gateway-ek) leselkedő veszélyeket, és eszköz-szinten megállapítani a kockázat mértékét”, tette hozzá Johnson.

Az emberi tényező

Ritkán esik szó róla, de van egy másik, emberibb oldala is annak, hogy a Dolgok Internete hogyan fogja átrendezni a munkaerőpiacot. A sok összekapcsolt, egymással kommunikáló eszközben megvan a lehetőség, hogy rájuk bízzuk az unalmas, ismétlődő munkákat, így az IoT új utakat nyithat kreativitásban és együttműködésben.

"Az IoT-ban megvan a lehetőség, hogy megváltoztassa az emberek életét. Ahhoz hasonló változásokat visz végbe ember és gép kapcsolatában, mint annak idején a futószalag és az ipari forradalom tette. A gépek hamarosan képesek lesznek korábbi tapasztalataikra építve repetitív feladatokat végrehajtani." Ez lehetővé teszi, hogy több időt és energiát szánjunk a környezetszennyezés okozta problémákat megoldó technológiák kifejlesztésére, az energiamegtakarításra, a biotechnológiára alapuló új növényteremesztési módszerek kutatására vagy épp új technológiát használó elektromos áram termelésére.”

"Például egy adatközpontban az IoT használható az optimális hűtés és áramfogyasztás kiszámítására, így segít a vállalatoknak emberi beavatkozás nélkül csökkenteni az energia felhasználásukat. A Dolgok Internete csökkentheti a monoton, ismétlődő munkák mennyiségét, ezzel időt szabadítva fel az emberek számára, hogy többet tudjanak tanulni, felfedezni, ötletelni. Ahelyett, hogy a tudás felhalmozására koncentrálnánk, törekedjünk olyan új dolgok készítésére, melyek segítenek embertársainkon."

(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr468882102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2016.07.12. 11:38:25

Az IoT legjobban az etikátlan hackerek működési területét fogja megnövelni.... ;-))))
süti beállítások módosítása