Trust me, I am an engineer

Legyél hatékonyabb, tarts több szünetet!

2016. június 24. - Annamária Árvai

A szoftverfejlesztők igencsak érdekes paradoxon szerint élnek: egyrészt lusták, ezért amikor csak tehetik, automatizálják az unalmas, ismétlődő feladatokat (mint pl. a unit tesztek futtatása), másrészt tömérdek időt hajlandóak munkával tölteni, így nagyon gyakoriak a koffeinmámorban töltött éjszakák is. Pihenő nélkül dolgozni márpedig nem kifizetődő. A 10, 12, vagy akár 14+ órás munkanapok csak rövid ideig tarthatók, hiszen hamar közbeszólnak fizikai és mentális korlátaink. A hosszútávú túlterheltség veszélyeztetheti a munkánkat, egészségünket, céljaink elérését, és nem utolsó sorban kiégéshez vezet.

Köztudott, hogy okosan kell bánnunk a munkaidőnkkel, az viszont már kevésbé egyértelmű, hogy a szünetekkel is így kéne tennünk. Kétféle szünetről beszélhetünk, úgynevezett makro- és mikro szünetről. A makroszünetek hosszabb időtartamúak, általában néhány napos pihenést jelentenek, mint pl. a hétvége, vagy egy néhány hetes nyaralás. A mikroszünetek ennél jóval rövidebbek, ilyen lehet pl. egy rövid csevegés a kollégákkal vagy akár az ebédszünet. Ebben a cikkben arról lesz szó, milyen előnyei vannak, ha munka közben többször rövidebb időre megállunk kicsit.

Miért érdemes pihenőket tartani?

Azért, mert hatékonyabbak leszünk, és – kutatások is kimutatták, hogy akár egy hosszú vakáció, akár csak egy 30 másodperces mikroszünet után is - jobban teljesítünk.

John Trougakos, a Torontoi Egyetem menedzsment tanszékének egyetemi docense szerint a munkahelyi stressz megölheti a produktivitásunk. Szerinte némi munkából való kiszakadás csodákat tehet a dolgozók energiáival és hozzáállásával.” Álláspontját egy kutatással támasztja alá, melyben a megkérdezettek 59 százaléka vélekedett úgy, hogy több munkaközi szünet tartásával elégedettebb lenne munkahelyével.

A koncentrált gondolkodás képességét az izmokhoz hasonlítja, mely a hosszantartó használat után kimerül, és a feltöltődéshez pihenésre van szüksége.

Azt hiszed, nincs időd pihenőt tartani?

Ha úgy érzed, nincs időd szünetekre, valószínűleg túl sok felesleges dologgal foglalkozol. Érdemes kicsit hátralépni, és megkérdezni magadtól: "Valóban fontos munkát végzek most?" Sok szoftverfejlesztő esik ebbe a csapdába, és – észre sem veszi, de - felesleges, sziszifuszi munkákra pazarolja az idejét. A pihenőidők kivételéhez - melyek hatása hosszútávon lesz érezhető - muszáj lesz egy fontossági sorrendet felállítani. Ha részletesebben szeretnél olvasni a témáról, kattints ide: Why You Don’t Have Enough Time (And How to Have More).

Honnan tudhatod, hogy elég időt szánsz-e feltöltődésre?

A Pomodoro technika

A Pomodoro időgazdálkodási technikával biztos lehetsz abban, hogy a munkaközi szünetek beiktatásával elég időt szánsz feltöltődésre is.

A Pomodoro technika egy egyszerű, ugyanakkor hatékony módszer a munkád megszervezésére. Alapgondolata az, hogy állíts be időzítőt egy adott időtartamra, ezalatt pedig egyetlen feladat megoldására kell koncentrálnod. Miután lejárt az idő, beállítod a stoppert egy újabb időtartamra, ami egy rövid szünetet fog jelképezni. Ennyi az egész. Egy adott időtartam munkára, és egy másik a szünetre.

6 profi tipp a Pomodoro technikához

Rengeteget lehet olvasni a Pomodoro technikáról, így nem nehéz a témát alaposan megismerni. Jó példa erre John Sonmez a SoftSkill-ek: A szoftverfejlesztők kézikönyve című írása, melynek egy teljes fejezete foglalkozik a Pomodoro technikával. Íme néhány tipp, amivel a legtöbbet hozhatod ki a módszerből.

  1. Nézd meg, általában hány Pomodoro-ba (munkaidő blokkba) telik, míg egy feladatot elvégzel.
  2. Koncentrálj arra, hogy a munkával töltött időben ne vonják el a figyelmedet a külső ingerek.
  3. Becsüld meg, hány Pomodoro alatt végeznél el egy adott feladatot.
  4. Szánj néhány percet a Pomodorok alatt az aktuális feladat felülvizsgálatára, áttekintésére. Ezt az első néhány percben is megteheted.
  5. Szervezd a munkaóráid aköré, hogy hány Pomodoro alatt érnél el a célig.
  6. Időnként tégy személyessé egy-egy Pomodorot azzal, hogy magadra is szánsz egy kis időt.

Mindenki máshogy szeret dolgozni, tehát kísérletezz te is, amíg meg nem találod azt a módszert, ami a leginkább működik nálad, de mindenképp segít, ha észben tartod ezt a hat tippet.

Különböző időtartamok

A Pomodoro technika módszerében folyamatosan változik a munkára és szünetekre szánt időszakok hossza. Változhatnak akár napközben is, vagy lehetnek szigorúbbak, attól függően, hogy nálad mi az, ami működik. Persze van néhány gyakrabban alkalmazott időfelosztás.

  • 25/5 Ez a leggyakoribb felosztás: 25 perc munka, melyet 5 perces szünet követ. Ezt négyszer megismételjük, majd egy 15-20 perces szünet következik. Ez a klasszikus Pomodoro felosztás.
  • 50/10 Egy nyújtottabb technika: az 50 perc munka, és 10 perc pihenés stratégiája. Hasonló a többi módszerhez, de kifejezetten hasznos szoftverfejlesztésnél, mivel hosszabb időt tölthetünk pusztán gondolkodással, mielőtt tényleges kódot kezdenénk írni. Viszont ha már rááldoztál néhány percet a témában való elmélyedésre, érdemes a lehető legtöbbet kihozni belőle, és minél tovább foglalkozni az adott feladattal.
  • 52/17 Szokatlanabb, ugyanakkor hatékony módszer: 52 perc intenzív munkát, majd 17 perc teljes kikapcsolódást követel meg. Itt az a lényeg, hogy az első 52 percben 100%-ig a munkánkra összpontosítsunk, de az azt követő 17 percben pedig teljesen szakadjunk el a feladattól Azzal, hogy kizárólag vagy a munkára, vagy a kikapcsolódásra koncentrálnak a dolgozók, a lehető legtöbbet tudják kihozni magukból. Ezen jelentés szerint a dolgozók legeredményesebb 10%-a alkalmazza ezt a módszert.
  • 20/10 A "ne törd meg a flow-t" stratégia. Itt csupán 20 percet kell a feladatra áldozni, utána megállhatsz. Ugyanakkor, ha épp sínen vagy, és jelez a stopper, dolgozz tovább, de csak addig, míg egy falba nem ütközöl, vagy ki nem esel a flow-ból. A rövidebb időtartamok segíthetnek lendületet nyerni.

Nem minden felosztás működik mindenkinek minden helyzetben. Kísérletezni kell, amíg meg nem találod a nálad legjobban működőt, elvégre ez a lényeg.

Hogyan mérjük a munka és a pihenés idejét

Az egyik legjobb módszer egy appal mérni a munka, valamint a szünetek hosszát. Szoftverfejlesztőként az idő nagy részét úgyis a gép előtt töltöd, így kézenfekvő egy webes alkalmazás használata. Kipróbálhatod pl. a Moosti nevű appot, de többszáz egyéb lehetőség is van. Ugyanígy használhatsz egy tojásórát, vagy egy stopper appot a telefonodon, vagy bármit. Ne bonyolítsd túl a dolgokat,csak válassz valamit és csináld!

Mitévők legyünk, ha munka közben váratlan dolog adódik?

Szoftverfejlesztőként nem minden tevékenységünk illeszkedik a Pomodoro-féle felosztásokba, közbejönnek szoftverfrissítések, hosszú fordítási idők, vagy rendszerleállások is. Gyakori kérdés, hogy mit kéne tenni ilyen váratlan dolgok esetén? John Sonmez választ ad néhány ilyen kérdésre egy videóban, ahol a Pomodoro technika is szóba kerül. A videó legfontosabb tanulsága az, hogy gyakorlatiasnak kell lenni.

Ha olyan dolgok történnek, amiket nem tudsz irányítani, új tervet kell készítened, amivel a legtöbbet tudod kihozni az adott szituációból. Nem kell vakon követned a szabályokat! Találj ki valamit, ami számodra működik! Nincsenek rossz válaszok.

“Csak olyan feladatot tűzzél ki magad elé, amit képes leszel elvégezni. Ne próbáld a világot irányítani! Csak magadat irányíthatod.” – John Sonmez

Mivel töltsd el a pihenőidőt?

Gyakran femerül a kérdés, mit is csináljunk a szüneteink alatt. Furcsának tűnhet, de szünetet tartani nehéz is lehet, főleg, ha tele vagyunk szoros határidőkkel. Kezdetnek itt találsz néhány példát arra, mivel is töltheted el a pihenőidőt:

  • Hallgass zenét! A zenehallgatás vagy a zenélés remek módja annak, hogy lendületet adj a kreativitásodnak. A produktivitásra is előnyös, ugyanakkor mindenkire másként hat.
  • Vezess naplót! A naplóírás segíthet felszínre hozni és tisztázni a gondolataid. Senkivel sem kell megosztanod az írásaid. Már maga a cselekvés is jó hatással lehet a kreativitásodra.
  • Firkálj! Az íráshoz hasonlóan a rajzolgatásnak is lehet terápiás hatása, és segíthet elszakadni a munkától néhány percre. Másik előnye, hogy a saját asztalodnál is csinálhatod, anélkül, hogy mások észrevennék.
  • Meditálj! Ez igen divatos dolog mostanában, és tény, hogy a meditáció – az elme ellazításával - segíthet növelni a produktivitást, csökkentheti a vérnyomást és a stresszt. Tökéletes szünet alatti elfoglaltság.
  • Játssz, vagy fejts meg egy rejtvényt! Csak mert szünetről van szó, nem azt jelenti, hogy nem is gondolkodhatsz! A pihenőszobában elhelyezett rejtvények és fejtörők remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a munkatársakat új gondolatok felé tereljék.
  • Hagyd ott az asztalod! Sétálgathatsz, olvasgathatsz egy másik szobában, vagy menj ki ebédszünetre… Csak hogy néhány lehetőséget említsünk.

Összegezve

Furcsának tűnhet, hogy ennyire fontos szüneteket tartanunk. Remélhetőleg a cikk segített megérteni miért elengedhetetlen, hogy a munkavégzés közben beiktatassunk néhány szünetet és mutattunk is néhány módszert arra, hogyan tudod ezt a gyakorlatban is megvalósítani.

Ne feledd: a pihenő épp annyira fontos, mint a munkaidő. Így tudod magadból a maximumot kihozni!

Válassz egy célt, egy felosztást, állítsd be az időzítőd, és hajrá! A szünetben újra beszélhetünk.

(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr128836398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása