Trust me, I am an engineer

4 árulkodó jel arról, hogy ideje munkát váltani

2016. július 29. - Annamária Árvai

valts.jpg

Ne várj túl sokáig! Ha úgy érzed itt az idő, írd újra önéletrajzod és nézz új munka után!

Mindenkinek lehet egy-két rossz napja a munkahelyén, de ha ez az állapot állandósulni látszik, nem árt átgondolni a munkahelyváltás lehetőségét. Semmi okunk egy túléléssel küszködő cégnél maradni, vagy olyan munkát végezni, amely nem tesz boldoggá.

Olykor külső okok lehetnek hatással a munkádra, pl. ha a cég pénzügyi nehézségekkel küzd, vagy újjászervezés zajlik, máskor belső indok vezérelhet. Ilyenkor megkérdezed magadtól: "Mit akarok kezdeni az életemmel? Tényleg elégedett vagyok? Mi vár még rám odakint?

Bármi is legyen a motivációd, jó pár külső és belső indikátor létezik, amelyekkel megláthatod, hogy eljött a továbblépés ideje.

1. Anyagi gondok

Nyilvánvalóvá fog válni, ha céged pénzügyi nehézségeken megy keresztül. Ha panaszok érkeznek későn fizetett számlákról, nem vesznek fel több embert, megnyirbálják az utazási költségeket és egyéb kiadásokat, az világos jele annak, hogy a cég gondokkal küszködik. További jelek lehetnek, ha eladásra kínálják a céget, alkalmazottakat bocsátanak el, épületeket vagy részlegeket ítélnek bezárásra, vagy ha épp elvonják a pénzt a kutatás-fejlesztési területekről.

Az IT területén kifejezetten aggasztó, ha céged nem költ innovációra és egyre inkább leszűkül a látókörük. Ilyenkor át kell gondolnod, hogy a cég vezetése helyre tudja-e hozni a problémát, valamint hogy egyáltalán részese akarsz-e lenni, és érdemes-e maradni.

2. Cserélődő kollégák

Egy másik intő jel, ha munkatársaid aktívan munkát keresnek, vagy ha az aktuális szervezet új vezetőséget hoz be.

Átszervezés volt? Újak a vezetők és az üzleti stratégia? Persze ez nem azt jelenti, hogy egyből ki kéne lépni, de sokszor az új vezetőség személyisége vagy kultúrája nem illik bele a közegbe, és ez a teljes vállalati dinamikát is átírhatja. Néha - főleg ügyvezetői cseréknél -, az új vezetők a saját csapatukat akarják hozni, ami leépítésekhez vezethet.

3. Munkahelyi légkör

A konfliktusok, a hangulatmérgező kollégák, kukacoskodó főnökök, és hasonló interperszonális problémák mind nagy szerepet játszhatnak abban, ha új munka után akarunk nézni.
Ha nem jössz ki a főnököddel, más csapattagokkal, vagy az új vezetőség nem passzol a vállalat kultúrájával, hamar elkezdhetsz irtózni a munkába járás gondolatától is. Az ilyen problémák sorsdöntő szerepet játszanak abban, hogy valaki imádni fogja vagy ki nem állhatja majd a munkáját és a cégét. Ha korábban jól kijöttél mindenkivel, de hirtelen kizárnak a meetingekről, figyelmen kívül hagyják a hozzászólásaid, összeütközésbe kerülsz a vállalat stratégiájával és irányával, az bizony intő jel.

4. Elégedettség

Legtöbbször az emberek ösztönösen tudják, hogy mikor kell váltani, csak nehéz bevallani maguknak. A legfontosabb dolog, amire figyelni kell, az az általános elégedettséged. Tanulsz? Szenvedélyesen végzed és jelentőségteljesnek érzed a munkád? Akarsz fejlődni és sikerre is tudod vinni vagy egyhelyben toporogsz, érzelmileg és fizikailag is kimerült vagy? Már a gondolatától is rosszul vagy, hogy bemenj az irodába?

Ha az utóbbiról van szó, akkor se legyél meggondolatlan. Gondold át, hogy képességeid, tehetséged, és tapasztalatod felhasználható-e a jelenlegi helyeden, mert előfordulhat, hogy a váltás szükségességének okát meg lehet szüntetni. Nem véletlenül vagy ott ahol, ezért érdemes átgondolni, hogy a cég küldetése, értékei és iránya összhangban van-e a tiéddel. Bizonyos esetekben egy új menedzser, több felelősség, vagy akár egy áthelyeztetés is segíthet.

Ha feltűnnek ezek a jelek, kezdj bele a kapcsolatépítésbe. Mialatt frissíted az önéletrajzod, kezdd el kipuhatolni, hogy milyen más lehetőségek vannak a piacon. Kiderítheted, hogy a jelenlegi tapasztalataid milyen gyakoriak a szakterületeden, és ráadásul láthatóbbá teszed magad a potenciális munkaadók és kollégák számára is. Innen már fel tudod venni a kapcsolatot toborzókkal, és elkezdhetsz jelentkezni pozíciókra.

(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.

Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!

A bejegyzés trackback címe:

https://bazis.blog.hu/api/trackback/id/tr868921184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása